Кметът на Смядово даде повече отпуск на непушачите

0
67

С три дни повече отпуск ползват седем служители на общинска администрация в Смядово, които са се отказали напълно тютюнопушенето.

Това съобщи пред репортер на БТА зам.-кметът на общината Иван Кюркчиев.

Повече от две години служители на Община Смядово имат възможност да получат допълнителен отпуск, ако спрат да пушат през работно време. Това е записано в колективния трудов договор, поясни Кюркчиев. Идеята бонус за непушач е на кмета Иванка Петрова.

„Забелязахме колеги, които честичко излизат за по една цигара – минутка, две, три, но те се натрупват. Чухме за една японска фирма, която предлага подобен бонус, и така идеята стана факт“ разказа Кюркчиев.

Сред отказалите цигарите е и секретарят на общината Елка Кайкова. Тя е категорична, че при спирането на цигарите трябва да има стимул – какъвто е отпускът.

„Имаме и един човек, който само по време на работа не пуши. Имахме и хора, които опитаха и не успяха. Взеха си декларацията обратно“, допълни Иван Кюркчиев.

3 дни повече годишен отпуск ползват и всички непушачи в администрацията, а това са почти 70%.

Идеята за допълнителен 2-дневен отпуск за непушачи лансираха наскоро от ВМРО. В Малката коалиция вече има постигнат консенсус, че подобна мярка би има стимулиращ характер. Идеята цели да няма дискриминация между пушачи и непушачи.

„Работниците, които пушат, излизат извън работните помещения и получават нерегламентирана почивка на всеки час-два. По думите му по този начин се поставят под дискриминационни условия останалите работници, които са непушачи“, обясни Александър Сиди.

От бизнеса обаче веднага контрираха, че са против подобна промяна в закона. Работодателите акцентират върху това, че пушач, който излиза да пуши за няколко минути всъщност може да е доста по-продуктивен от този, който не пуши, не излиза често, но и не работи толкова усърдно.

Епицентър

Коментари от Фейсбук

Само заедно можем да се справим с COVID-19. Всеки един от нас е отговорен за тази борба.

Нека бъдем дисциплинирани.

Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук