Днес да почерпят няколко красиви имена

0
71

Православната църква почита св. Симеон Богоприемец и Анна пророчица. Симеон (евр. изслушващ) Богоприемец е един от седемдесетте преводачи от еврейски на гръцки на Стария завет.

Той превежда книгата на пророк Исай. Когато Симеон стига до мястото, където се казва: „Девица ще зачене и ще роди син…“, той не повярвал, че това е възможно Направил опит да оправи думата „девица“, ала ангел Господен му се явил, спрял го и казал: „Писанието е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тези думи.“

Както повелявал Мойсеевият закон, който повелявал всяка мъжка рожба да бъде посвещавана на Бога, Богородица занесла първородния си син да го представи и посвети на Бога. Симеон бил вече твърде стар. Очаквал Месията, за да го види с очите си и тогава да умре. Той отишъл в храма с Божия сила същия момент, в който Богородица внесла Младенеца. Познал го веднага. Взел го на ръце и с пророческо вдъхновение извикал към Господ: „Очите ми видяха Твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи…“ (Евангелие от Лука, 2:30-31).

Според фолклора днес е зимният Симеоновден. Лятното съответствие на Симеоновден е на 1 септември.

Зимният Симеоновден, както и зимната Богородица, почитат главно бременните жени, младите невести и майките. По това какъв човек първи ще дойде в къщата се гадае какъв добитък ще се роди – мъжки или женски. Зимният Симеоновден се смята за един от най-лошите дни в годината. Някъде го наричат Симеон Бележник, защото белязва хората, оставя им рани и белези. Затова и поверието гласи, че не трябва да хваща остър предмет.

Трети февруари е третият вълчи празник, заедно с Трифоновден и Сретение Господне, като съществува вярването, че на тези три дни вълците бесуват, затова се отбелязват като Вълчи празници, свързани с редица забрани.

Традицията повелява на Симеоновден да не се дава назаем и да не се изнася нищо от къщата, за да не излезе берекетът от дома.

На този ден празнуват: Симеон, Симеонка, Семо, Семко, Симан, Симе, Симеонко, Симеонча, Симко, Симо, Симон, Симчо, Сима, Симян, Симана, Симанка, Симеона, Симина, Симка, Симона, Симонка, Симча, Симяна, Моне, Мони, Монко, Мончо, Моньо; Мона, Моника, Монка.

Новини бг

Коментари от Фейсбук

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук